USAHAWAN AGENT/DROPSHIP PRODUK KECANTIKAN & COOKIES

 NAMA : NORDIANA BINTI HAMZAH

 UMUR : 18 TAHUN

 AHLI  : 2020

LATAR BELAKANG

Setelah tamat sekolah di tingkatan 5, sambil menunggu keputusan SPM beliau memulakan peniaga secara kecil-kecilan di dalam talian. Pelbagai produk dan barangan di jual melalui laman sosial dan zaman sekarang sangat mudah untuk melalukan peniagan hanya menggunakan media sosial untuk mempromosi produk.

SEBELUM PENGGUNAAN ICT / PENGLIBATAN PI

Menjadi agent/dropship bagi sesuatu produk bukan la perkara yang mudah.Memerlukan kemahiran berkomunikasi,pengiklanan produk yang jelas serta menarik minat pelanggan untuk membeli produk kita sangat la susah tanpa adanya kemahiran ICT. Saya hanya menggunakan iklan melalui flayers, berjumpa secara terus dengan pembeli kadang-kadang tidak membuahkan hasil. Tanpa adanya media sosial atau aplikasi seperti dashboard komuniti belum cukup untuk saya mengpromosi produk saya.

SELEPAS PENGGUNAAN ICT / PENGLIBATAN PI

Setelah mengikuti bengkel usahawan di Pusat Internet Balingian, petugas di sana membantu saya dalam menghasilakan iklan produk jualan saya dengan mengajar cara iklan di Whatapps, Facebook, Dashboard Komuniti dan banyak lagi media-media yang telah saya pelajari dari petugas Pusat Internet Balingian.

 

***************************************************************************************************************************